Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Το έκαναν το χρέος τους....
Στο πλευρό των καταληψιών της ΕΡΑ Ηπείρου, στήνεται το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, καθώς με ανακοίνωσή του καταδικάζει τις επιλογές της Κυβέρνησης, που είχε ως αποτέλεσμα να σιγήσουν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και να οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι. Τι θυμίζει; Μα το δάσκαλες που δίδασκες. Οι 10-15 απολυμένοι της ΕΡΑ Ηπείρου, κατά το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης από ότι οι εκατό και βάλε εργαζόμενοι της πρώην ΑΔΕΙ, τους οποίους απέλυσε η σημερινή δημοτική αρχή.
 Το Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζει επιβεβλημένη τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (μάλλον δεν θα γνωρίζουν ότι λειτουργεί) και κάνει λόγο ότι πρέπει να διαφυλαχθούν τα σπάνια ντοκουμέντα που διαθέτει η ΕΡΑ Ηπείρου, χωρίς αλήθεια να μας λέει από ποιόν και γιατί κινδυνεύουν; Μήπως οι αξιότιμοι σύμβουλοι θεωρούν ότι μαζί με την αποχώρησή των καταληψιών θα «φύγουν» και τα ντοκουμέντα; Συμπέρασμα: Καλές οι ανακοινώσεις εκδούλευσης, αλλά να ξέρουμε τι αποφασίζουμε και τι γράφουμε.

Μια Κυριακή επιπλέον για τα εμπορικάΜια Κυριακή επιπλέον θα μπορούν να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, αφού οι δύο τοπικοί αντιπεριφερειάρχες με τις αποφάσεις που υπέγραψαν έδωσαν τη δυνατότητα να ανοίξουν και την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά. Σκεπτικό δεν περιλαμβάνει η απόφαση, εικάζεται όμως ότι θα υπήρχε αίτημα των εμπόρων, μήπως και τυχόν και κάνουν την τύχη τους, μέρες που θα είναι. Οι αποφάσεις και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου υπογράφτηκαν και το συμπέρασμα είναι ότι περισσότερος ήταν ο θόρυβος, από την ουσία.

Μειώσεις ανταποδοτικών τελών από το Δήμο Ιωαννιτών
Σε μειώσεις των ανταποδοτικών τελών προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών για το 2014 ενώ καθιερώνει κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο, κατά υπολογισμούς,  θα καλύψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά.
Τα τέλη για το 2014, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

Το κρατά...μυστικό
«Κλειστά» κράτησε για μια ακόμη φορά τα χαρτιά του ο περιφερειάρχης Αλέκος (Αλέξανδρος) Καχριμάνης για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων.  Με τη διαφορά ότι αυτό θυμίζει  μυστικό που το ξέρουν πέντε – έξι, γιατί και οι πέτρες καταλαβαίνουν ότι θα είναι (ή άντε θέλει να είναι) υποψήφιος, εξού και ο αγώνας να περάσουν στις περιφέρειες αρμοδιότητες του νέου ΕΣΠΑ κλπ.

Γαλλική εταιρία εισχωρεί στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος


Στην ελληνική αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος επενδύει η γαλλική εταιρία Froagerie Cuilloteaux η oποία ήδη έχει έλθει σε συμφωνίες με κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας. Σε πρώτη φάση θέλει να προμηθεύεται 6.000 τόνους το χρόνο, με απώτερο στόχο να φτάσει τους 15.000 τόνους. Ήδη αρκετοί παραγωγοί έχουν υπογράψει συμβόλαια, με την τιμή να είναι ελαφρώς καλύτερη της αγοράς και δέσμευση η πληρωμή να γίνεται στις 10 κάθε επόμενου μήνα από την ημερομηνία διάθεσης της πρώτης ύλης.  Όπως  γράφει ση εφημερίδα «παραγωγή» η γαλλική εταιρία που έχει την έδρα της στην κωμόπολη Πελουσέν βρίσκεται σε συζήτηση με τυροκομική μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα αναλάβει τη συγκέντρωση, παστερίωση και συμπύκνωση του γάλακτος. Κομβικός παράγοντας, που ώθησε τη γαλλική εταιρία να στραφεί στην ελληνική αγορά, όπως γράφει η εφημερίδα, είναι η κρίση που διανύει η ελληνική αιγοπροβατοτροφία, λόγω δυσκολιών της «ΔΩΔΩΝΗΣ» αλλά και άλλων γαλακτοβιομηχανιών και τυροκομείων να ανταποκριθούν, εξαιτίας τα έλλειψης ρευστότητας, με συνέπεια στις πληρωμές τους προς τους κτηνοτρόφους.

Φόροι και πτηνοτρόφοι...


Δύο ανακοινώσεις για τη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων έγιναν σήμερα από τον Περιφερειάρχη και τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο πήραν – υποθέτουμε- ως ερέθισμα την επιστολή ΠΙΝΔΟΥ και ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ για τη φορολόγηση των πτηνοτροφείων. Η διαφορά έγκειται στη… λεπτομέρεια: Ο μεν Περιφερειάρχης θίγει εκτός των πτηνοτροφείων, τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα χωράφια που διεκδικούνται από το Δημόσιο, επειδή έμειναν χέρσα. Ο δεύτερος προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη ρύθμιση αν δεν αλλάξει για τα πτηνοτροφεία… Για τα υπόλοιπα, ας αγωνιστούν οι άλλοι…

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Απολογία Γ. Χριστοβασίλη
Δεν έχω ποτέ μου παίξει στοίχημα, είπε απολογούμενος στη δίκη για τα στημένα ο Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χρηστοβασίλης, που σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι δέχτηκε πιέσεις για να μπει ο ΠΑΣ στο κουπόνι.  Οι απολογίες ολοκληρώθηκαν και η  δίκη,  καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επαναληφθεί στις15 Νοεμβρίου με την αγόρευση του Εισαγγελέα.