Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Tιμής ένεκεν.. σήραγγα Λορέντζος Μαβίλης


Και το όνομα αυτής, Λορέντζος Μαβίλης. Το όνομα του εθελοντή, ποιητή και βουλευτή που στις 28 Νοεμβρίου 1912 έπεσε μαχόμενος στο Δρίσκο για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους τούρκους, θα δοθεί στη ομώνυμη σήραγγα της Εγνατίας την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 4 το απόγευμα. Την πρόταση έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, τη συμμερίστηκε το Ίδρυμα της Βουλής, που με τη σειρά του την έθεσε στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. που πήρε και την τελική απόφαση. Άξιοι!

 

Την τορπίλισαν πριν καλά - καλά ξεκινήσει η πρωτοβουλία


 Στην πολιτική – και δη στην Εθνική – υπάρχουν θέματα που   λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται. Αυτό θα πρέπει να το μάθουν καλά οι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας ώστε όταν επιχειρούν να κάνουν – και σωστά – πολιτική υπέρ των ομογενών να γνωρίζουν μέχρι που μπορεί να φτάσει η «αυτοδιαφήμιση».  Το αναφέρουμε με αφορμή την ανακοίνωση για «δέσμευση» του Υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα για αποστολή δωρεάν φαρμάκων μέσω της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας και των επαρχών για τα κοινωνικά φαρμακεία που θα λειτουργήσουν τα Ελληνικά επαρχία. Την τορπίλισαν από αφέλεια, πριν καλά ξεκινήσει αυτή η πρωτοβουλία… Αν δεν το κατάλαβαν…

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Ε, ώπ και φύγαμε για Πρέβεζα και Πάργα


 Η μεγάλη ώρα… Εργάτες ανοίγουν το τελευταίο κομμάτι του δρόμου Καρτέρι – Πάργα, υπό τα βλέμματα επισήμων κλπ. Τέλος καλό, όλα καλά και ακόμα καλύτερα το καλοκαίρι, που οι παραλίες έρχονται κοντύτερα στα Γιάννενα, τη Μακεδονία και γιατί όχι για τα Βαλκάνια.

Επιτέλους, στην κυκλοφορία ο κόμβος Άρτας


Στην κυκλοφορία δόθηκε σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι ο κόμβος της Ιόνιας Οδού στην Άρτα και ταυτόχρονα τέλειωσε και το μαρτύριο όσων κινούνταν στον εθνικό δρόμο μιας και θα έπρεπε να διασχίσουν την πόλη της Άρτας. Η παράδοση, παρά το ότι είχε δοθεί η εντύπωση των εγκαινίων ήταν σεμνή με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, να υπόσχεται παραδόσεις και άλλων δρόμων στη συνέχεια και τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, να επισημαίνει την επιτακτική υποχρέωση να ολοκληρωθεί η Εγνατία. Το «κλου» πάντως της υπόθεσης είναι ότι αν και το Υπουργείο- επί προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών- διαφήμιζε την κατασκευή του κόμβου Άρτας ως δικό του έργο, στην πραγματικότητα αυτό έγινα με λεφτά που πάρθηκαν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου…

 

Πολύς θόρυβος για το ...μηδέν


 

Σε μπελάδες πήγε να μπλεχτεί ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς η UEFA έστειλε στην ΕΠΟ φάκελο με τον οποίο το πρόσφατο παιχνίδι Βέροια – ΠΑΣ Γιάννινα 2-2- χαρακτηριζόταν «ύποπτο χειραγώγησης». Ωστόσο η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία χαρακτηρίζει το παιχνίδι «ύποπτο ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ χειραγώγησης».

Συγκεκριμένα ο λόγος που έγινε ντόρος είναι ότι το 2-2 ήταν το σκορ ήδη από το πρώτο ημίχρονο και βλέποντας τη συχνότητα των γκολ, αρκετός κόσμος έσπευσε να παίξει στο στοίχημα ότι θα μπουν κι άλλα. Παρατηρήθηκε λοιπόν ασυνήθιστη κίνηση στον στοιχηματισμό στο συγκεκριμένο αγώνα, γεγονός που... σήμανε συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η οποία όμως ήταν ξεκάθαρη ότι δεν υπήρξε τελικά χειραγώγηση.

Από την ΕΠΟ, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι από την πρώτη στιγμή έστειλαν το φάκελο εκεί που έπρεπε, δηλαδή στην εισαγγελία, στον υφυπουργό και στη διοργανώτρια αρχή. Ωστόσο, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά από την Ομοσπονδία, από τη στιγμή που γίνεται λόγος για «αποτυχημένη χειραγώγηση» δεν υπάρχει συνέχεια στο θέμα. «Κάποιοι θέλουν να δημιουργούν θέμα και εντυπώσεις χωρίς να υπάρχει λόγος», έλεγαν χαρακτηριστικά...

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Πήραν και την "ευλογία" του Μ. Κασσή


 
Μετά τον Σταύρο Καλογιάννη και την  Άννα Ασημακοπούλου, οι υποψήφιοι της παράταξης «ΔΙΑΔΡΑΣΗ» πήραν και την …ευλογία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή για τις Κυριακάτικες εκλογές στο ΤΕΕ Ηπείρου. Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού αναφέρθηκαν στο κομβικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το Τ.Ε.Ε.\Τ.Η. σήμερα έχοντας ένα άμεσο και διαδραστικό ρόλο μέσα στην κοινωνία και εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του κλάδου.
 Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στο Τ.Ε.Ε., ο κ. Κασσής συμφώνησε ότι στους επιστημονικούς φορείς δεν πρέπει να υπάρχουν χωριστά ψηφοδέλτια και ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

24ωρη ετοιμότητα για ισχυρές καταιγίδες


Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται σε όλη την Ήπειρο μέχρι αύριο το μεσημέρι, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία κάνει μάλιστα για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.  Καλού – κακού πάντως η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητά από τους Δήμους να βρίσκονται σε ετοιμότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν.

Η αύξηση του Κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου
 
Ολοκληρώνεται την Παρασκευή η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και ενδιαφέρον έχει ο αριθμός των μερίδων που κατέχουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: Ο Πρόεδρος Κ. Ζωνίδης κατέχει 82. Οι άλλοι: Αθ. Οικονόμου60, Δ.Νάσης 10, Π. Χήτας 60, Γ. Γιαννάκης 21, Β. Κολιός 36, Κων. Μπαράτσας 44, Αθ. Τζιάλλας 100, Αθ. Λέφας 31 και Β. Τσουκανέλης 10. Σα λίγες δεν φαίνονται; Παρεκτός και τώρα που η Τράπεζα θέλει επειγόντως ρευστό, έβαλαν το χέρι "βαθιά" και οι ίδιοι στη τσέπη, επενδύοντας τα χρήματα που λαμβάνουν ως έξοδα παράστασης...
 

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Ποιός πληρώνει τη ζημιά; Με έλεγχο των οικονομικών από το 2009 απαντά η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων στην παράταξη του πρώην δημάρχου Νίκου Γκόντα που βρήκε πρόσφορο έδαφος και την πλευροκοπεί για το έλλειμμα του 1,3 εκ. ευρώ από το ταμείο του Δήμου. Αν και η προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών είναι εμφανής, εκείνο που δεν έχει απαντηθεί ακόμα από το Δήμαρχο και την πλειοψηφία είναι ποιανού επιλογή ήταν ο τελευταίος ταμίας και κύρια ποιος ή ποιοι τελικά θα κληθούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη για να καλύψουν τη ζημιά.


Οι στρατηγοί διδάσκουν... ανάπτυξη Άφησαν τα όπλα, έπιασαν την … ανάπτυξη οι στρατηγοί. Δύο ημερίδες Κυριακή στην Κόνιτσα, Δευτέρα στα Ιωάννινα οργανώνει ο  Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας, με ομιλητές ανώτατους εν αποστρατεία αξιωματικούς. Αν η ανάπτυξη απαιτεί υποδείξεις από στρατιωτικούς μετά χαράς να τους ακούσουν Κονιτσιώτες και Γιαννιώτες. Αν πρόκειται για εκθέσεις ιδεών από τέτοιες χόρτασαν.

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013

Αγωγή 100.000 ευρώ για την πίστα θαλασσίου σκί....


Μια αγωγή ύψους 100.000 ευρώ περίμενε το στέλεχος των Οικολόγων  - Πρασίνων Μιλτιάδη Μπούκα μετά τη λήξη των αγώνων θαλασσίου σκι που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβρη στη λίμνη των Ιωαννίνων και στην πίστα που διαμορφώθηκε στην περιοχή Αμφιθέας. Την αγωγή κατάθεσε η Πρόεδρος του Ομίλου Θαλασσίου Σκι και σύζυγος του Δημάρχου, καθώς συνεργάτης του Δημάρχου. Ο κ. Μπούκας μάλλον,  αν κρίνουμε από τη δημόσια παρέμβαση του  εκπροσώπου Τύπου των Οικολόγων – Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλου, έχει προβληματιστεί καθώς πλέον θα πρέπει από το γραπτό λόγο- στον οποίο ήταν εξπέρ- να απαντήσει πειστικά στην αγωγή. Όσο για τους οικολόγους στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι μεε μεθόδους αγωγών και εξοντωτικών αποζημιώσεων προσπαθούν να κάμψουν τις αντιστάσεις και τις αποκαλύψεις των μελών των Οικολόγων Πράσινων, που για 8 μήνες στηλίτευαν τις παράτυπες διαδικασίες για ένα έργο συνώνυμο της "βαναυσότητας" στο χώρο που έλαβαν χώρα οι πανευρωπαϊκοί αγώνες θαλάσσιου σκι. Αρκεί όμως αυτό ενώπιον της Δικαιοσύνης; Ιδού η απορία και το άγχος του - μονίμως καταγγέλοντος- Μίλτου Μπούκα, που ας μη ξεχνάμε ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Δημάρχου...


Την έστειλε κι αυτή στην ...ευχή της Παναγίας


 «Γραμμή» με την Παναγία πρέπει να έχει ανοίξει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, αφού όποιον «στολίζει» τον στέλνει… στην ευχή της. Μετά την Κυβέρνηση που την «έστειλε», αλλά την «ξαναεπέστρεψε» σήμερα έστειλε την «αντάρτισσα» του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη,  που ειρήσθω εν παρόδω  σε σημερινές της δηλώσεις «λιβάνισε» τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στον Αντέννα ο Μ. Κασσής,  ζήτησε να μη συγκρίνεται η δική του διαφωνία της προηγούμενης εβδομάδας για τον φόρο ακινήτων με τη στάση της Τζάκρη.  
«Ας πάει η Τζάκρη στην ευχή της Παναγίας», είπε στη συνέχεια.
Στη νέα του τηλεοπτική παρουσία πάντως ο βουλευτής Ιωαννίνων εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις αλλαγές που προτάθηκαν για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
«Στον συγκεκριμένο νόμο έχουν γίνει αρκετές αλλαγές. Θα δούμε τις αλλαγές και θα τοποθετηθούμε. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι η μείωση της φορολογίας, που προβλέπεται, «είναι συνδυασμένη με τις ανάγκες της κυβέρνησης».
 

Ζητούνται διευκρινίσεις για την Ελληνική χορηγία για το Αλβανικό Εθνικό ΘέατροΔιευκρινίσεις για τις  δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά από την  συνάντησή του, την περασμένη Παρασκευή,  με τον Αντιπρόεδρο της Αλβανίας για την συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης με 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας στα Τίρανα,  η βουλευτής Ραχήλ Μακρή  με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Όπως αναφέρει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τους λόγους που η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες την ώρα που ο Ελληνικός λαός στενάζει από την μνημονιακή πολιτική λιτότητας.
«Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό εάν λαμβάναμε από τις χώρες αυτές ανταποδοτικά οφέλη και αν δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κλείναμε τα Ελληνικά σχολεία, τα κρατικά θέατρα και να συρρικνώναμε το φώς του ελληνικού πολιτισμού στο ελάχιστο για να εκπληρώσουμε τις αιτήσεις των τοκογλύφων», αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής.