Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Μάχη για την τιμή της... γεωμετρίας


Μάχη για την τιμή της Γεωμετρίας στη Βουλή. Συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του Στ. Καλογιάννη, ο οποίος είπε πώς Είναι απορίας άξιο πως θα σπουδάσουν αύριο τα νέα αυτά παιδιά και θα γίνουν Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Μαθηματικοί, χωρίς να γνωρίζουν σε βάθος την Γεωμετρία!», για να ζητήσει αποκατάσταση της Γεωμετρίας  σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, και ως εξεταζόμενο μάθημα στης Πανελλήνιες Εξετάσεις».

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου γενικά στην αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του Λυκείου που θα εξεταστεί από επιστημονικές επιτροπές και αυτό το θέμα, για να επανέλθει με δόσεις σάτιρας ο βουλευτής από τα Γιάννενα: Αφού  θεώρησε ότι η απάντηση δεν τον καλύπτει καθώς παρέπεμπε αόριστα στο μέλλον και υπενθύμισε ότι «στην προμετωπίδα της Ακαδημίας του Πλάτωνος αναφερόταν «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω…». Προφανώς, τόνισε ο Στ. Καλογιάννης, ο Πλάτων δεν εννοούσε ότι δεν επέτρεπε την είσοδο σε ανθρώπους που δεν γνώριζαν γεωμετρία. Ζητούσε, όμως, από τους συνομιλητές του να έχουν αναλυτικό και επαγωγικό τρόπο σκέψης, αυτό που δεν θέλει το Υπουργείο να προωθήσει σήμερα».

 Καταλήγοντας ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε:

«Πέραν αυτών, η γεωμετρία είναι παντού. Η γεωμετρία βρίσκεται στους πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, βρίσκεται στην ποίηση του Μπρόντσκι. Παρακαλώ τον κύριο Υπουργό να δει με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα».